Anders Bergman – Utbildning

Jag har alltid tyckt om att lära mig nya saker och därför har alltid skolan legat mig varmt om hjärtat. De allra flesta tycker att skolan är tråkig och att man bara lär sig massa onödiga saker. När jag läser något eller hör något på en föreläsning försöker jag sätta det i ett sammanhang. Både lärare och klasskompisar har många gånger fått ut utstå mina ibland konstiga frågor som inte alls hör till ämnet läraren pratar om. Det beror på att mina tankar flugit iväg med något läraren sagt.

LTUAtt koppla saker till något konkret är ett tips jag har till alla som har problem att komma ihåg saker. Om du kan koppla Danmarks huvudstad Köpenhamn till en rolig resa du gjorde till tivoli så kommer du automatiskt att tänka på tivoli nästa gång du hör Köpenhamn. Samma sak gäller inom ekonomi, historia eller för den delen matte och fysik.

Vissa har lätt för sig i skolan, andra har det lite svårare. Jag har alltid tyckt det varit roligt och har nog därför haft en fördel. Jag gick igenom högstadiet som en dans. På gymnasiet var jag lite skoltrött, men kom ändå ut med hyfsade betyg. Valt ett plugga vidare var hela tiden självklart så efter ett break på 3 år med bland annat utlandsstudier och arbete på Schenker började jag läsa vid universitetet. Civilingenjörsprogrammet stod på tur och glädjen för att plugga och lära sig nya saker var tillbaka.

Luleå_tekniska_universitetMina högskolestudier har en ända lång glädje. Jag hade otroligt kul på universitet och kan rekommendera det till alla. Sedan var många kurser onödiga, men jag valde tidigt att skapa mig en så bred utbildning som möjligt. Jag valde att läsa dubbelt redan från första året.

Det gick inte så bra att läsa dubbelt varken första eller andra året. Däremot kom det igång på allvar under 3e året. Flickvännen var utomlands och jag hade mycket tid över. Jag började läsa nationalekonomi och blev snabbt intresserad av ekonomi. Mitt mål med mina studier var att skapa en så bra grund att stå på som möjligt ute i arbetslivet. Jag ville nå 4 saker:

  1. logiskt tänkande
  2. Förmåga att tänka framåt – strategi
  3. Kvalitet – Sveriges starkaste konkurrensmedel
  4. Ekonomi – Måste förstå siffror för att driva en business

Jag tycker jag lyckades med det jag förutsatte mig och har idag en dubbelexamen som Civilingenjör i Industriell ekonomi och Civilekonom i Nationalekonomi. Jag tackar Luleå för 5 fantastiska år och jag saknar staden och människorna otroligt mycket. Snön i södra Sverige är inte samma sak…