Den senaste boken jag läst heter “The Power of Habits” och är skriven av en man som heter Charles Duhigg. Jag ska erkänna att jag faktiskt hunnit läsa boken två gånger redan. Något man märkt när jag läser om böcker (eller lyssnar som jag gör för det mesta) är att man alltid lär sig något nytt andra gången. Till och med femte gången man läser en bok lär man sig något nytt!

The power of habits kan översättas till Kraften i vanor på svenska. Jag vet inte om den kommit ut på svenska än, men det borden nog ha gjort. The Power of Habits är en mycket intressant bok som handlar om det vi kalla för vanor. En vana kan ses som något som vi gör utan att tänka på det. T ex att vi knyter våra skor när vi tar på oss dem, vi tenderar att alltid se åt höger när vi går in i en butik och vi tar alltid på oss säkerhetsbältet när vi sätter oss i bilen. Jag har åkt bil i 30 år nu. Jag tror inte jag har missat att ta på mig säkerhetsbältet en enda gång… det är vad jag kalla för vana. Skulle min hjärna alltid försöka komma ihåg bältet så skulle jag garanterat glömma det då och då.

The Power of Habits tar upp våra vanor ur både ett tekniskt neurologiskt perspektiv och ett mer pragmatiskt sätt. Boken börjar med att förklara hur hjärnan fungerar. Oändliga studier har gjorts på hjärnan och det är fantastiskt hur mycket vi lära oss vårt huvud varje dag. Numera kan man mäta hjärnaktiviteten i olika delar av hjärnan och därmed se vilken del som arbetar under vilka tidpunkter. I studierna som ligger bakom The Power of Habits  har man tagit del av tester på apor. Hur man skapar en vana, och hur svårt det är att bryta den. Detta är en fantastik intressant bok som jag personligen tycker alla borde läsa. Även om man inte är intresserad av hur hjärnan fungerar så kan man lära sig mycket om hur företagen använder våra vanor för att marknadsföra rätt produkter för oss. Genom den här boken blir vi mer medvetna om vad som försiggår omkring oss.

Lär dig mer om dina vanor på ett roligt sätt. Charles Duhigg lyckas förklara dessa avancerade saker på ett enkelt sätt och vi får följa olika personer. Vi får t ex följa en person som inte har något minne. Han vet inte var köket är i hans hem. När forskarna frågar honom vad han gör när han blir hungrig visar han istället. Hans hjärna minns inte, men har ändå skapat en vana att gå “till köket” när han är hungrig. Vi studerar även hur ett företag genom att fokusera på personalens säkerhet vänder upp och ner på hela företaget. Vanor finns överallt och de kan vara svåra att bryta. Därför är det viktigt att förstå vad som ligger bakom dem och hur de fungerar. För när vi förstår varför vi gör på ett visst sätt och vi börja bearbeta det och byta ut vanan mot något annat som ändå triggar det begär hjärnan ha skapat.

Stark rekommendation The Power of Habits. Läs den redan idag!

 

Posted in Böcker.

Leave a Reply

Your email address will not be published.