Anders Bergman Ideellt arbete

Jag har egentligen aldrig varit någon som arbetar ideellt med saker och ting. Visst har jag varit domare för ungdomar i både fotboll och bandy, men jag har aldrig tyckt det varit särskilt kul.

På senare år har detta ändrat sig. Jag tycker saker och ting är roliga när jag får bestämma vad jag ska göra. Jag är t ex stödmedlem åt Amnesty International eftersom jag tycker att de gör ett viktigt arbete på många områden. På ett mer personligt plan så har jag flera ideella projekt i tankarna. Jag skulle vilja göra något för alla tiggare i Sverige. Ett sådant projekt skulle t ex kunna vara att skapa ett system för att samla ihop all mat som restaurangerna får över varje dag. Varför slänga den, när man kan använda den till något annat?

Att aktivera människor är viktigt. Kanske kunde man skapa jobb som ger väldigt lite betalt där du inte behöver tala svenska eller ha någon utbildning. Jag skulle kunna tänka mig att betala 20 öre mer per liter bensin om jag hade någon som tankade åt mig t ex. Om pengarna går till någon som tjänar lite på att sköta det manuella jobbet.

Läste ett fantastiskt exempel om kreativitet i Stockholm. En man från Rumänien arbetade 6 dagar i veckan vid en återvinningsstation. Han hjälpte folk att sortera sina sopor. För det fick han lite pantflaskor och 5-10kr som tack för hjälpen. Vissa betalade, andra inte. Det viktiga för mig var ett han hittat ett sätt att inte sitta på gatan utan att bidra till samhällsnyttan, att skapa ett bättre samhälle. För det betalar jag gärna honom 10kr. Han är nöjd och jag är nöjd!

Jag bor för närvarande i Polen. Här finns det miljontals jobb som inte betalar med än 2000kr i månaden. Folk klarar sig på den summan i många fall. Jobben finns inte i Sverige, säg att vi skulle behöva betala fem gånger så mycket i Sverige för samma jobb. Men kanske man kunde hitta lösningar där man subventionerar sådana jobb. Ingen vill betala mer än en tjänst är värd och bidragsnivåerna är högre än en sådan lön i Sverige. Jag tror dock det är så viktigt att aktivera människor att få dem att känna att de bidrar. Det är viktigare än själva lönen i många fall. Därför kanske vi skulle se över möjligheterna att skapa sådana jobb och lägga lönen som en bonus på ett bidrag t ex.

Ett annat projekt vore att skapa ett forum för att dela med sig av volontär erfarenheter och roliga saker man kan göra tillsammans.

Ett tredje projekt jag skulle vilja göra är att förändra det svenska skolsystemet. Skolan är för slapp och använder dåliga metoder som bara passar vissa elever. Här tror jag att jag har mycket att bidra med. Det skulle vara intressant att vara lärare, om jag bara hade en alternativ inkomstkälla samtidigt.

r_kning_f_rbjudenJag vill förbjuda rökning i Sverige och skulle vilja dra igång en marknadsföringskampanj tillsammans med flera stora företag runt om i Sverige. Det finns ingen anledning att rökning ska vara lagligt. Därför skulle jag vilja arbeta för att det förbjuds. Om man frågar rökare själva så tycker de att det borde vara förbjudet att röka. De vill inte att deras barn ska röka heller. Vad mer behövs för att få till ett förbud?

Den dagen jag har min ekonomiska framtid tryggad kommer ett större fokus att läggas på att hjälpa andra.